Zima je bezpochyby jedno z nejrušnějších období pro spoustu firem a provozů. Zejména z důvodu kumulace svátků jako jsou Vánoce, Nový rok, Tři králové (pravoslavný Štědrý den) a dalších podobných událostí našeho i jiných kalendářů, jsou eshopy i klasické kamenné obchody plné zboží v očekávání náporu zákazníků. A nejsou to jenom dárky k různým příležitostem, ale i sezonní slevy, které lákají další a další zákazníky a motivují prodejce k naplnění skladů. Toto období s sebou však krom zvýšené aktivity nakupujících nese i rizika, která během teplých měsíců příliš nepozorujeme, zato v zimě nám mohou značně zkomplikovat provoz a mohou také přímo ohrozit zdraví všech osob pohybujících se na pracovišti. Pojďme se podívat na tři nejdůležitější z nich.
Množství zboží a jeho manipulace s ním se možná netváří během roku jako zásadní problém, ale většina obchodů vám potvrdí, že zimní období je zkouškou kapacity skladů i personálu obchodu a v takových podmínkách se může velmi snadno stát, že dojde ke zranění zaměstnance, ať už z důvodu pádu zboží z polic, nebo nešikovně postavených předmětů v trasách nejrůznějších cest (cesta ze zákaznické části do skladu, na toaletu, do odpočinkové místnosti). S takovým typem nehod se pak samozřejmě pojí nejen škody na zdraví, ale i případné poškození zboží, jehož náhrada nemusí být vzhledem k vytížení velkoobchodů úplnou samozřejmostí. Před obdobím zimních prodejů je tedy vhodné zrevidovat technický stav všech polic a jiných úložných prostor ve skladech či příručních místech, zrevidovat a případně viditelněji vyvěsit maximální možná zatížení a veškeré další směrnice týkající se manipulace s nákladem a na krátkém sezení připomenout tyto zásady zaměstnancům osobně.
Se zimním obdobím jsou nevyhnutelně spojené i nižší teploty, často pod bodem mrazu. Toto s sebou nese další rizika, která jsou v létě zanedbatelná, a sice rizika pádů a uklouznutí. Namrzlé či vlhké plochy se mohou stát zákeřnou pastí nejen pro vás a vaše zaměstnance, ale též pro vaše zákazníky, kteří si krom příjemné slevy mohou z vašeho obchodu odnést i poměrně závažné zranění, což jistě není nic příjemného pro žádnou ze stran, nemluvě o tom, že tíha kompenzací padá v takovém případě na vaši hlavu. Proto je vhodné určitě investovat do prevence a pravidelně kontrolovat a odstraňovat námrazu a vlhkost na všech plochách, po kterých se pohybují vaši zaměstnanci, či zákazníci. Další důležitou součástí prevence pádů je kontrola výstražného značení, tedy nejen jeho stavu, ale zejména také jeho dostupnosti pro personál. Pokud totiž není možné vlhké či namrzlé plochy uvést do bezpečného stavu, je nutné je bezodkladně označit výstražnou cedulí, která bude srozumitelná a dobře viditelná.
Krom těchto zjevných primárních opatření je vhodné investovat čas a prostředky do sekundárních opatření, které taktéž významně snižují riziko pádu či jiné nehody. Takovým opatřením je třeba neklouzavá zimní obuv pro vaše zaměstnance, kteří pracují venku či na rozhraní venkovního a vnitřního prostředí (sklady, nákladní rampy apod.). Z konstrukčních opatření je vhodné zdůraznit použití hrubších povrchů na místech ohrožených námrazou či vlhkostí. Riziko pádu v okolí skladů mohou zmírnit např. kovové podlahy s hrubým neklouzavým vzorkem či podlahové mříže. Tato opatření nejen že výrazně zmírní riziko pádu, ale pomohou zlepšit bezpečnost vašich zaměstnanců i během celého roku.
To, že nám může být v zimě chladno dojde asi každému, nicméně málokdo si připouští určitá zvýšená rizika pro zaměstnance, kteří pracují v nižších teplotách. Mezi ta zjevná rizika, patří podchlazení, přehřátí či omrzliny, kterým je nutné předcházet jak kvalitním zimním pracovním oblečením, které zaměstnavatel svým zaměstnancům zajistí, tak pravidelnými bezpečnostními přestávkami, během kterých si zaměstnanci mohou odpočinou a ohřát se. Harmonogram těchto přestávek je nutné v těchto případech přizpůsobit aktuální teplotní situaci a pokud si nejste jisti, určitě vám v tomto směru poradí váš dodavatel pracovně-lékařských služeb.
Pokud se zaměříme na méně zjevná rizika práce v chladném prostředí, tak je nutné na prvním místě zmínit zejména riziko dehydratace, která může mít následně vliv i na schopnost organismu vypořádat se s vlivy chladnějšího počasí. Zaměstnavatel by měl tedy zajistit dostatečný přísun tekutin na takové úseky, které jsou chladem bezprostředně ohroženy. Podobně to platí také s jídlem, kdy má v zimních měsících lidské tělo větší potřebu přísunu živin právě z důvodu účinné termoregulace. V tomto případě je vhodné důkladně promyslet přestávky na svačinu či jiné občerstvení pro zaměstnance, kteří pracují při nižších teplotách. Po poradě s vaším dodavatelem pracovně-lékařských služeb můžete zvážit i vybavení pracovníků nejrůznějšími doplňky stravy, které jim pomohou s dostatečným kalorickým příjmem.
Zimní měsíce tedy, jak vidíme, nejsou pouze příležitostí jak získat větší tržby, ale také obdobím zvýšeného rizika v oblasti bezpečnosti práce a zdraví zaměstnanců. V souladu s nařízením zákoníku práce a o vyhledávání a eliminaci rizik BOZP, byste tedy měli k zimnímu období přistupovat s respektem a opatrností a pokud možno se připravit na většinu možných eventualit. Pokud ovšem máte pocit, že nezvládáte všechna rizika na 100% či nevíte, jak přesně připravit vaši firmu na zimu z hlediska BOZP, pak nás zkuste zkontaktovat prostřednictvím jednoduchého formuláře a my vám velmi rádi pomůžeme naplánovat i zrealizovat jednotlivá dílčí opatření, aby i vaše zimní sezóna proběhla v klidu a bez úrazů.
CRDR s.r.o.
Vyberte ze seznamu:
● Jsem zaměstnavatel
● Jsem živnostník (mám-li zaměstnance)
● Jsem majitel objektu
● Jsem developer/investor