BOZP pro restaurace a hotely
Odvětví HORECA (hotely, restaurace, kavárny) a potažmo celá gastronomie patří z hlediska BOZP k
těm více obtížným a velmi rizikovým. Bezpečnost práce v této oblasti je také hodně kontrolována a
podnikatelé jsou často pod tlakem úřadů. Svěřte BOZP vašeho gastronomického podniku do našich rukou
a budete mít jednou pro vždy o něco klidnější spaní.
Povinnosti gastronomických podniků vůči BOZP
Povinnosti týkající se BOZP v restauracích, hotelech, kavárnách a ostatní gastronomických
provozech patří mezi jedny z nejrozsáhlejších. Není čemu se divit, vždyť v tomto odvětví
jsou rizika doslova na každém rohu. My vám ale všechny povinnosti zpracujeme a vy budete mít
vše jednou pro vždy v naprostém pořádku. Mezi základní povinnosti v gastronomii patří:
- zajištění bezpečnosti a ochrany zdraví při práci
- zajištění požární ochrany
- pravidelné kontroly a audity BOZP
- pravidelné vyhledávání a vyhodnocování rizikových faktorů
- zajištění prevence a následných náprav rizik
- kategorizace prací dle výše rizika
- kontroly a revize všech technických zařízení
- ergonomie práce a pracovního prostředí
- zpracování směrnic OOPP (osobní ochranné pracovní pomůcky)
- evidence a hlášení pracovních úrazů
- zpracování traumatologického plánu
- školení zaměstnanců v oblasti BOZP
- a další dle specifik daného podniku
Rizika v restauracích a hotelech
Rizika v restauracích jsou obrovská! Nachází se v nich velká spousta nebezpečných faktorů, které
mají významný podíl na pracovních úrazech. Velmi často se v gastronomii pracuje s ostrými nástroji,
horkými tekutinami, elektřinou a plynem, a to vše je velmi nebezpečné.
Největší rizika v gastronomii
- spáleniny horkými tekutinami (horká voda, olej)
- pořezání ostrými nástroji (nože, nářezáky, kutry)
- uklouznutí po mastné nebo mokré podlaze
- popálení o sporák nebo troubu
- výbuch plynové tlakové lahve
- zásah elektrickým proudem
- záření z mikrovlnné trouby
- vaření a servírování u stolu hostů
- náhlé a prudké změny teplot
- špatné odvětrávání a ventilace
- popáleniny od myčky nádobí
- nedostatečné dodržování hygieny
- poranění o drtiče odpadů
- práce s pesticidy a jedy škůdců
- rutinní přenášení těžkých předmětů
- špatná manipulace s chemickými látkami (hydroxid sodný)
- hlučné a zakouřené prostředí
Pro koho jsou služby BOZP určeny
- restaurace a hotely
- kavárny, cukrárny a pekárny
- rychlá občerstvení - fastfoody
- hospody a hostince
- jídelny a veřejné stravování
- a další gastronomické provozy
Výhody, které získáte při spolupráci
- zajistíme ucelené služby BOZP a PO
- poskytneme BOZP-SYSTEM pro přehledné vedení celé agendy BOZP a PO
- garantujeme plnění povinností dle zákonů
- pomůžeme s problémy na naší non-stop lince
- nabídneme bezkonkurenční ceny
Proč řešit BOZP s námi?
- nebudeme vás zatěžovat zbytečnou byrokracií
- zbavíme vás všech starostí a povinností
- vypracujeme a budeme aktualizovat dokumentaci BOZP
- proškolíme vaše zaměstnance pro BOZP
- převezmeme na sebe zodpovědnost za BOZP
- vyladíme vaši restauraci dle pravidel bezpečnosti práce